ALOJA
 Alojas novads | Aloja | Staicele | Brīvzemnieku pag. | Braslavas pag.

Alojas novads -> Zemes stunda

Akcija Zemes stunda – 2010. gada 27. marts plkst. 20.30

Zemes stunda ir Pasaules Dabas Fonda organizēts starptautisks pasākums, kura dalībnieki tiek aicināti izslēgt gaismu un maznozīmīgās elektriskās iekārtas uz vienu stundu marta pēdējās svētdienas vakarā no plkst. 20:30 līdz 21:30 pēc vietējā laika. Līdzīgi kā Jaunais gads Zemes stunda virzīsies no vienas laika zonas uz nākamo. Simboliskās akcijas mērķis ir aktualizēt klimata pārmaiņas, pievienoties daudziem miljoniem cilvēku visā pasaulē, lai simboliski parādītu, ka arī mums rūp pasaules nākotne un popularizēt elektroenerģijas taupīšanu ikdienā.

Alojas novada pašvaldība pieteikusi savu dalību akcijā Zemes stunda un aicina tajā iesaistīties novada uzņēmējus un ikvienu iedzīvotāju.

Tā kā Alojas novada pašvaldības ēku fasādes netiek izgaismotas, aicinām uzņēmējus un mājsaimniecības izslēgt šajā stundā maznozīmīgo apgaismojumu un maznozīmīgas elektriskās iekārtas.

Lūk, daži ierosinājumi, ko uzņēmumi un iedzīvotāji var izslēgt Zemes stundas laikā.

Uzņēmumiem:
- apgaismotās veikalu un pakalpojumu centru izkārtnes,

- ēku ārējo apgaismojumu,
- birojos neatstāt datorus un citas elektroierīces gaidīšanas režīmā, tādējādi tās patērē līdz pat 25% no strādājoša aparāta enerģijas.
Mājsaimniecībām:
- samazināt, vai pavisam izslēgt apgaismojumu dzīvojamajā zonā,
- izslēgt tādas elektroierīces, kā, piemēram, datoru un televizoru,
- censties Zemes stundas laikā nevārīt ūdeni ar elektriskajām kannām, nelietot veļas mazgājamo un trauku mazgājamo mašīnu.

Akcija Zemes stunda ir šobrīd lielākais globālais balsojums par planētas nākotni. 2009. gadā Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, to vidū arī 12 Latvijas pilsētas – Rīga, Preiļi, Jelgava, Dobele, Saldus, Aizkraukle, Ventspils, Limbaži, Cēsis, Valka, Lielvārde un Bauska, kā arī divi novadi – Lielvārdes un Krāslavas. Zemes stundas laikā Rīgā tika izslēgts Brīvības pieminekļa, Melngalvju nama, Latvijas Nacionālās operas, Zaķusalas televīzijas torņa u.c. objektu apgaismojums, Jelgavā – Jelgavas pils, Sv. Annas katedrāles un citu ēku ārējais apgaismojums. Dobelē tika organizēti īpaši Zemes stundas pasākumi, bet Aizkraukle piedalījās akcijā aktīvi informējot iedzīvotājus un uzņēmumus. Akciju atbalstīja arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.



Vairāk informācijas - Pasaules Dabas Fonda mājaslapā www.pdf.lv
 

Šī bija 1. Alojas pilsētas interneta lapa 2007.-2011.gadā
Lapas veidotājs Māris Kalējs
tālrunis 29216755, e-pasts marissanne.lv

2007-2011 © Alojas novada dome

Lapa pēdējo reizi labota 2011.gadā!
_____________