ALOJA
 Alojas novads | Aloja | Staicele | Brīvzemnieku pag. | Braslavas pag.

ALOJA -> Pasākumi -> Grāmatu svētki

18.04.2008.
 
Limbažu rajona 7. Grāmatu svētki Alojā
2008. gada 18. aprīlī

     18. aprīlī Alojā ar plašu programmu gan pieaugušajiem, gan bērniem, norisinājās Limbažu rajona 7. Grāmatu svētki.

     18. aprīļa rīts Alojas pilsētā iesākās pavisam savādāk kā ikdienas darba dienas rīts. Par to liecināja pie mājām plīvojošie valsts karogi, ziedu kārtojumi pie pilsētas piemiņas zīmes, pie kultūras nama, par to informēja krāsainas afišas, aicinot gan lielos, gan mazos pilsētas iedzīvotājus un viesus piedalīties Limbažu rajona 7. Grāmatu svētkos.


Mākslinieciskais noformējums par godu Grāmatu svētkiem (aut. Inese Mētriņa)

     Jau no plkst. 10:00 ikvienam interesentam bija iespēja iegādāties jaunākās grāmatas. Svētku dienas izskaņā izdevniecības bija sarūpējušas grāmatu loteriju, kurā vērtīgu grāmatu guva ne viens vien svētku apmeklētājs.


Visas svētku dienas garumā tika piedāvāta jauno grāmatu komercizstāde no izdevniecībām „Nordik”, „Tapals”, „Lauku Avīze”, „Jumava”, „J.L.V.”, „Zvaigzne ABC” „Likteņstāsti”„Annele”, „Skarabejs”


Izdevniecības „Jumava”, „J.L.V.” grāmatu klāsts


Savas grāmatas pircējiem piedāvāja apgāds „Likteņstāsti”


Izdevniecības „Zvaigzne ABC” grāmatbuss uzņēma grāmatu pircējus

     Plkst. 10:00 brīnišķīgu svētku ieskaņu kultūras nama mazajā zālē radīja gleznotājs, dzejnieks un komponists Jānis Anmanis. Aplūkot mākslinieka gleznu izstādi, ieskatīties viņa dzejas krājumos, gleznu reprodukcijās mākslas albumos, ieklausīties mākslinieka radītajos skaņdarbos un aizrautīgajā stāstījumā vēlējās vai ikviens svētku apmeklētājs, gūstot brīnišķīgas emocijas turpmākajai dienai.


Mākslinieks, dzejnieks, komponists Jānis Anmanis


Jānis Anmanis iepazīstināja klātesošos ar saviem dzejas krājumiem


Klātesošie ar interesi ieklausījās Jāņa Anmaņa stāstījumā


Kultūras nama mazajā zālē bija izvietota Jāņa Anmaņa gleznu un dzejas krājumu izstāde


Aloja sagaida ierodamies Valsts prezidentu Valdi Zatleru un viņa kundzi Lilitu




Valsts prezidentu Valdi Zatleru un viņa kundzi Lilitu pie Alojas pilsētas domes sagaida domes priekšsēdētājs Aloizs Koļesņikovs




Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri, Alojas pilsētas domes priekšsēdētāja Aloiza Koļesņikova pavadīti, dodas uz svētku atklāšanas vietu pie pilsētas piemiņas zīmes dzejniekam Auseklim un pirmo Dziesmu svētku virsdiriģentam Indriķim Zīlem.


7. Grāmatu svētku atklāšanu ar dzejnieka Ausekļa vārdiem ievadīja AAV skolotājs Paulis Apsītis, aicinot Grāmatu svētkus atklāt Valsts prezidentam Valdim Zatleram.




Grāmatu svētku dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Valdis Zatlers uzsverot, ka bibliotēka ir ne tikai kultūras un zinību krātuve, bet liela pūralāde, kurā paslēpts tautas pastāvēšanas simbols


Grāmatu svētku dalībniekus uzrunāja Alojas pilsētas domes priekšsēdētājs Aloizs Koļesņikovs


Svētku dalībniekus uzrunāja Limbažu rajona padomes priekšsēdētājs Didzis Zemmers


7. Grāmatu svētku dalībniekus uzrunāja Lauku bibliotēku atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja rakstniece Biruta Eglīte, izsakot pateicību par ilggadēju sadarbību Grāmatu svētku atbalstītājiem


Viens no 7. Grāmatu svētku atbalstītājiem - „Latvijas Mobilais Telefons”. Svētku dalībniekus uzrunāja LMT projektu koordinatore Iveta Else un pasniedza rajona bibliotēkai dāvanu kartes jaunu grāmatu iegādei.


Grāmatu svētku atklāšanā piedalījās gan pieaugušie, gan bērni


Pēc svētku svinīgās atklāšanas Valsts prezidents devās uz kultūras namu, lai tiktos ar iedzīvotājiem

     Kultūras nama lielā zāle īsā laika sprīdī piepildījās ar skatītājiem un klausītājiem, jo ikviens svētku dalībnieks vēlējās tikties ar Valsts prezidentu.


Alojas pilsētas domes priekšsēdētājs Aloizs Koļesņikovs aicināja iedzīvotājus uzdot jautājumus Valsts prezidentam


Savu uzrunu Valsts prezidents sāka ar aicinājumu ikvienam no mums, pirmkārt, padomāt, ko mēs katrs varam uzdāvināt Latvijai, sagaidot tās 90. gadadienu. Ja mēs katrs kaut pavisam ko nelielu veltītu savai pilsētai, mājai, skolai, padarot to skaistāku un labāku, tad mēs katrs taču pats saņemtu šo dāvanu, jo Latvija jau esam mēs paši.


Valsts prezidents pasniedza dāvanā grāmatas Alojas bibliotēkai, kurām, viņaprāt, jābūt katrā bibliotēkā – 3 sējumi par 1941., 1949. gadā izvestajiem Latvijas iedzīvotājiem


un 2 sējumos Dz. Gekas apkopotos Sibīrijas bērnu stāstījumus, kā arī vairākas vērtīgas grāmatas par Latvijas vēsturi.


Jautājumi valsts pirmajai personai bija visdažādākie – gan par izglītības un medicīnas sistēmu, par niecīgajiem bērnu audzināšanas pabalstiem, par zemnieku – tiešu ražotāju sāpi, gan arī par valsts varu.


Arī Valsts prezidents dāvinājumā no Alojas pilsētas domes priekšsēdētāja Aloiza Koļesņikova saņēma grāmatas – Ausekļa dzejas krājumu „Gaismas pils”, grāmatu par pirmo latviešu dziesmu svētku virsdiriģentu Indriķi Zīli un SIA „Aloja – Starkelsen” izdoto „Kartupeļu grāmata”


Ziedu sveiciens Valsts prezidentam


     Pēc Valsts prezidenta aizbraukšanas norisinājās „Latvijas Avīzes” vadītā publiskā diskusija. Tēma – „Latvju zeme vaļā stāv...? Šengena – priekšrocības un riski”. Diskusijā piedalījās Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes imigrācijas pārvaldes priekšniece Natālija Zaiceva, Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Broka, 9. Saeimas deputāti Baiba Rivža (ZZS), Juris Dalbiņš (TP), Uldis Grava (JL). Diskusiju vadīja „Latvijas Avīzes” galvenās redaktores vietniece Monika Zīle. Tika diskutēts gan par Šengenas līgumu, ko tas nozīmē Latvijai, gan par to, vai Latvijas durvju atvēršana vēl jo vairāk atvieglos iedzīvotāju aizplūšanu no valsts, kā arī valstī jau jūtams darbaspēka trūkums noteiktās nozarēs. Diskusijas noslēgumā tika dāvinātas dāvanu kartes gan rajona bibliotēkai, gan aktīvākajiem diskusijas dalībniekiem.


Saeimas deputāti Uldis Grava (JL), Baiba Rivža (ZZS), Valsts robežsardzes galvenās pārvaldes Imigrācijas pārvaldes priekšniece Natālija Zaiceva, Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Broka, Juris Dalbiņš (TP)




     Svētki dienas gaitā norisinājās ne tikai kultūras namā, kurā no plkst. 14:00 ikvienam bija iespēja ieklausīties dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas dzejas rindās un dziesmās.


Grāmatu svētku dalībnieku sirdis atveldzēja literāri muzikāla tikšanās ar dzejnieci Kornēliju Apškrūmu


Dziesmas ar Kornēlijas Apškrūmas vārdiem izdziedāja: no kr. Lilita Kauliņa un Mētra Kalniņa


Alojas dienas centrā norisinājās 3 pasākumi Grāmatu svētku ietvaros:

     8.-12. klašu skolēni, kopā ar „Latvijas Avīzes” Ziņu nodaļas vadītāju Līksmu Bebri debatēja par žurnālista profesijas izvēli. Uz tikšanos bija sanākuši ap 100 jauniešu. Cerams, ka jaunieši pavaicāja tieši tos jautājumus, kas visvairāk viņus interesēja saistībā ar žurnālista profesiju. Jo negadās jau bieži, ka ir iespēja satikt īstu žurnālistu un pajautāt viņam: „Kā tad īsti ir? Vai žurnālista profesija ir tikai darbs vai arī dzīvesveids? Kas būtu jādara, lai kļūtu par īstu žurnālistu? Cik tālu žurnālists var iet rakstot par otra personīgo dzīvi? ”. Protams, saņemot izsmeļošas atbildes.

     Otrais pasākums dienas centrā pulksten 13:00 pulcināja 6.-8. klašu skolēnus. Patiešām interesanta diskusija izvērtās starp grāmatu draugiem un datoru draugiem. Diskusiju vadīja Staiceles vidusskolas skolotāja Lana Berga un AAV skolotāja Līga Kokina. Grāmatu aizstāvji centās pārliecināt kāpēc grāmata ir labāka par datoru un otrādi.

     Pasākuma nobeigumā tika apbalvoti Aforismu konkursa uzvarētāji ar jaukām balvām – grāmatām no izdevniecības „Zvaigzne ABC”.


Dienas centrā uz diskusiju un aforismu konkursu kopā ar Zvaigzni ABC sanāca AAV 6.-8. klašu skolēni. Diskusiju vadīja Staiceles vidusskolas skolotāja Lana Berga


Bērniem Alojas Mūzikas un mākslas skolā bija iespēja gleznot Vinsenta van Goga stilā kopā ar mākslinieku, Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas prezidentu Jāni Anmani


Gleznošanas procesā


Lūk, gatavs mākslas darbiņš!

     Plkst. 14:30 Alojas dienas centrā sapulcējās pulciņš radošu un aktīvu sieviešu. Tikšanās notika ar Sieviešu tiesību institūta valdes priekšsēdētāju Lailu Balgu. Diskusijas tēma bija „Aktīva sieviete laukos”. Uz tikšanos bija ieradušās pārstāves gan no Brīvzemnieku pagasta „Naktsvijolēm”, gan Staiceles pilsētas „Stazeles”, gan Alojas pilsētas „Liepales”. Diskusijas noslēgumā radās secinājums, ka radoša un aktīva sieviete laukos spēj rakstīt projektus, pulcēt ap sevi vēl un vēl radošo sieviešu, dibināt nevalstiskās organizācijas un pat uzsākt savu biznesu.


Laila Balga diskusijā "Aktīva sieviete laukos"


Alojas pilsētas bibliotēkā uz lietišķu sarunu kopā bija sanākušas rajona pašvaldību informatīvo izdevumu veidotājas, lai kopīgi ar „Latvijas Avīzes” ziņu nodaļas vadītāju Līksmu Bebri padalītos pieredzē par avīžu veidošanu un uzklausītus vērtīgus padomus no žurnālistes puses.

     Svētki norisinājās arī pirmsskolas izglītības iestādē „Auseklītis”, kurā šī diena arī bija veltīta grāmatai – zināšanu lādītei, kura katram ir brīvi pieejama un atslēdzama tad, kad katram no mums ir nepieciešams tajā ielūkoties.


Pirmsskolas izglītības iestādē „Auseklītis” ciemojās žurnāla „Spicīte” redaktore

     Rūpnīcā „Aloja – Starkelsen” noritēja interesanta un ļoti vērtīga tikšanās ar bioloģijas zinātņu doktori Ilzi Žolu, kura neliedza praktiskus padomus, kā savos dārzos iztikt bez ķimikālijām.

     Vidusskolā ar skolēniem tikās gan žurnāla „Spicā” redaktore Agnese Ērgle, gan rakstnieks Viks, folkloristi Iveta un Vidvuds Medeņi, dramaturģe Evita Sniedze. 12. klašu skolēni spēlēja Hermaņa Paukša lugu „Piedod, Bokačo, ja vari!”. Savukārt vidusskolēniem norisinājās erudīcijas konkursa „Par Latviju, par zemi svēto” noslēgums.

     Grāmatu svētku noslēguma jauks akcents bija Staiceles dramatiskā kolektīva skečs „Pazīstama seja”. Svētkus noslēdza jaunāko grāmatu izloze „Laimīgais pircējs”.

Paldies svētku atbalstītājiem...

     Visas svētku dienas gaitā par grāmatu dāvinājumiem rajona bibliotēkām, svētku dalībniekiem un arī svētku noslēgumā par grāmatu loteriju ir rūpējušies atbalstītāji - Hansabanka, Latvijas Mobilais telefons, Latvijas Bērnu fonds, Zemkopības ministrija, Vides ministrija, VA „Tēvijas sargs”, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, A/s „Dzintars”, ceļojumu birojs „Averoja”, Tautas partija, Zaļo un zemnieku savienība, TB/LNNK, Jaunais laiks, Jānis Leja, Jānis Kleinbergs.
     Paldies par atsaucību un pretimnākšanu ar kādu svētku organizēšanā iesaistījās Alojas pilsētas dome, Alojas kultūras nama, Alojas Ausekļa vidusskolas, Alojas Mūzikas un mākslas skolas, pirmsskolas izglītības iestādes „Auseklītis” kolektīvi, Dienas centra vadītāja Liene Čečiņa, pašvaldības policists Jānis Kalniņš, Alojas komunālā dienesta darbinieki, Ungurpils bibliotēkas bibliotekāre Ieva Prauliņa, Skaidrīte Jenča. Paldies šoferim Artim Bērziņam. Liels paldies par svētku māksliniecisko noformējumu Inesei Mētriņai, Antrai un Vēsmai Ozolām, Mārai Puriņai, Antrai Miķelsonei, Irai Rudzītei. Paldies par svētku dalībnieku un viesu ēdināšanu Andai Graudiņai un i.u. „Santīms G”.
     Alojas pilsētas bibliotēkas darbinieki vēlas pateikt lielu paldies visiem, visiem svētku dalībniekiem, kuri ar savu klātbūtni un dvēseliskumu padarīja šo dienu neaizmirstamu, krāsainu, noskaņām bagātu.
     Vēlam visiem saglabāt sevī tās atziņas un atklāsmes, kuras sniedz grāmatas, jo grāmatas palīdz ikvienam sevi pilnveidot, nekļūdīties izvēlē un saglabāt gaismu visapkārt.

7. Grāmatu svētku organizētāji - Alojas pilsētas bibliotēkas kolektīvs



Foto Arnis Cifersons
Reportāžu sagatavoja Sarmīte Frīdenfelde
 

Šī bija 1. Alojas pilsētas interneta lapa 2007.-2011.gadā
Lapas veidotājs Māris Kalējs
tālrunis 29216755, e-pasts marissanne.lv

2007-2011 © Alojas novada dome

Lapa pēdējo reizi labota 2011.gadā!
_____________