Staicele - Reportāžas - Mūzikas un mākslas skola - Meža dienas 2011

10.09.2011.
Meža dienas Staicelē

Aizvadītajā sestdienā pie Staiceles mūzikas un mākslas skolas notika talka „Meža dienas Staicelē”. Tās mērķis bija sakopt un atjaunot Staiceles papīrfabrikas direktora mājas vēsturisko parku. Pavasarī skolas direktore Ārija Bakmane, atsaucoties Latvijas Pašvaldību savienības aicinājumam, iesniedza pieteikumu Meža attīstības fonda atbalstītajā projektu konkursā „Meža dienas 2011”. Šogad atbalstu ieguva 20 Latvijas pašvaldības, saņemot atbalstu 200-600 Ls apmērā. Staiceles mūzikas un mākslas skola ieguva 400 Ls, par kuriem tika iegādāti 70 dažādi koku un krūmu stādi – pīlādži, egles, kadiķi un citi dažādi dekoratīvi skujeņi, vīteņaugi un krūmi.

Talkas dienā ikvienam tika dota iespēja laimes ratā izlozēt savu stādāmā materiāla kārtas numuru, pēc tam parakstīties īpaši izveidotā dokumentā un šo augu iedēstīt tam paredzētajā vietā.

Ā.Bakmane pastāstīja, ka šī pasākuma mērķis ir atjaunot skaisto un vēsturisko parku, lai tas atgūtu kādreizējo veidolu. „No šīs vietas ir radusies Staicele. Direktora māja un papīrfabrika ir Staiceles sākums. Šī ir vēsturiska vieta, tādēļ šo visu gribam atjaunot un saglabāt”, - skaidroja skolas direktore.

Skices un plānu parkam veidoja topošie ainavu arhitekti no Latvijas Lauksaimniecības universitātes. No 7 skiču projektiem izvēlēts tas, kas visvairāk atgādina tā laika projektu, jo ir vēlme saglabāt vīziju par bijušo.

Parka apzaļumošanas talkā klāt bija arī šī projekta vadītāja un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe. Viņa pastāstīja, ka LPS katru gadu piedalās Meža attīstības fonda projektos, jo tā ir iespēja izdarīt daudz labu darbu – ne tikai veikt izglītojošus pasākumus, bet arī piedāvāt pašvaldībām darboties praktiski, lai Latvija zied un zaļo. S.Sproģe atzina, ka sākotnēji bijusi doma atbalstīt tikai dažus projekta pieteikumus, bet, izvērtējot, nolemts, ka tiks atbalstīti visi. Projekts paredz, ka līdzekļus drīkst izlietot tikai stādu vai kokmateriālu iegādei, tādēļ citās pašvaldībās koka detaļas izmantotas bērnu laukumu vai sporta inventāra iegādei. Viņa atgādināja, ka šogad ir Starptautiskais meža gads un Meža dienām Latvijā ir sena vēsture. Pirmais šāda veida pasākums noticis Varakļānos pirms 93 gadiem.

S.Sproģe: „Staicele man vienmēr asociējas ar vietu, kur ir krāšņi dārzi un atsaucīgi cilvēki, tādēļ arī vide šeit ir tik skaista. Man ir liels prieks, ka staicelieši izmantoja iespēju un pieteicās projektam. Vēlu, lai šeit viss zaļo un plaukst!”

Talcinieku vidū bija arī nevalstisko organizāciju pārstāvji. Aina Berga no biedrības „Staiceles seniori” atcerējās bērnības dienas, kad, ejot uz skolu, priecājusies par direktora mājas krāšņo dārzu. Bet pēc gadiem, kad atgriezusies Staicelē, bijusi sarūgtināta, jo dārzs izskatījies aizaudzis un nekopts. „Šodien esmu priecīga, jo redzu, ka šis skaistums atdzimst. Ceru, ka mūsu bērni un bērnubērni ar šo vietu leposies tāpat, kā es savulaik.”, - vēlēja Ainas kundze.

Talciniekus ar ceptiem gardumiem, karstu tēju un kafiju cienāja Latvijas Futbola federācijas mācību un treniņu centrs „Staicele”, kas bija šī pasākuma labvēlis. Dziesmas par mežiem un kokiem skandēja skolas koris, talcinieki gāja rotaļās un piedalījās viktorīnā.

     Bilžu albums >>>

Liānas Lilenblates-Sipko
teksts un foto