Staicele - Reportāžas - Mārtiņdiena

10.11.2010.
Mārtiņdiena Staicelē

Zeme rīb, rati klaudz
Kas to zemi rībināja?
Nu atbrauca Mārtiņdiena
Deviņiem kumeļiem.


10.novembrī Staiceles muzejā tika pulcināti apkārtnes ļaudis uz tradicionālo Mārtiņdienas bazarēšanu. Šo tradīciju te iedzīvināja Staiceles Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kad ar Rudens bazāra palīdzību (jo, kā saka latviešu tautasdziesma - Rudentiņš bagāts vīrs!) tika vākti ziedojumi labdarībai un dažādu ugunsdzēšamo aparātu iegādei.

Pirms nepilniem 10 gadiem tradīciju atjaunoja Aina Berga, un kopš tā laika Staiceles lībiešu muzejs „Pivālind” to turpina – Bazārs tika rīkots arī šogad.

Es uzšuvu tādu kleitu,
Piecas ļipas pakaļā;
Mārtiņ vakar’ krogā gāju
Savas ļipas izrādīt.


Staiceles vidusskolas Mārtiņbērni (5 un 6 gadīgie bērni) kopā ar skolotājām Kaiju, Jautrīti, Intu un Ingu dancoja, gāja rotaļās aicinot līdzi pasākuma dalībniekus, tādējādi piepildot seno ticējumu - Mārtiņdienā daudz jādzied, jāpriecājas un jādejo, tad būs laba veselība.


Jautrības garu uzturēja muzikanti - Antis un Ziedonis.


Cits ticējums vēsta, ka šī tumšā rudens novakare tiek uzskatīta par labāko ciemos došanās laiku. Ciemiņiem jāierodas ar bagātīgu ciemakukuli, bet saimniekam viesi gardi jāpacienā. Tāpēc ikviens pasākuma dalībnieks varēja mieloties pie kroga letes, kur ar karstu tēju un pīrādziņiem cienāja Edīte un Ilga.


Mantu galdu pārzināja Inese un Laila. Lielo ķirbi visiem gribētājiem dalīja uz vietas, drēbes un citi labumi tika nodoti Sarkanā Krusta Staiceles nodaļas vadītājas Lailas Līsmanes pārziņā.

Pasākuma dalībnieki labprāt iesaistījās visdažādākajās aktivitātēs:


paši mazākie krāsoja Mārtiņgaili,


pie gudrā sunīša varēja piedalīties Mārtiņgaiļa vārda minēšanā,


mīklas uzdeva Indra,


saldās balvas varēja pelnīt, ja ar zoss olu trāpīja mērķī,

notika konkurss par oriģinālāko Mārtiņdienas masku.


Bazāra apmeklētāji klausījās latviešu tautas ticējumus, parašas, sakāmvārdus un tautasdziesmas par Mārtiņiem, kā arī uzzināja par gaidāmā laika pareģošanu nākamajai ziemai (Jauks rudens, jauka arī ziema! Skaidrs rudens, vējaina ziema! Miglains rudens- sniegiem bagāta ziema!), iepazinās ar tradicionāliem Mārtiņdienas ēšanas paradumiem. To visu pastāstīja muzeja direktore Indra.

Indra saka lielu PALDIES visiem, kas aktīvi piedalījušies un piedalās Mārtiņdienas bazāra organizēšanā.

Mārtiņdienas bilžu albūms >>>

Teksts: Indra Jaunzeme
Foto: Indra Jaunzeme, Rasma Taulavičus
Reportāžu sagatavoja: Ieva Drone