Staicele - Reportāžas - Staiceles Mūzikas un mākslas skola

24.03.2010.
Staicelē skan vijoļmūzika un atklāj tēlnieka Kārļa Īles izstādi

Staiceles mūzikas un mākslas skolas Kamīna zālē notika vijoļkoncerts „Pavasara stīga”. Tajā piedalījās vietējās mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi, kā arī ciemiņi no Limbažu mūzikas skolas. Programmā skanēja populāri dažādu tautu - vācu, franču, itāļu, poļu, amerikāņu, argentīniešu un latviešu - komponistu skaņdarbi.


„Šī mūzika klausītājiem bija pazīstama, tāpēc pēc katra priekšnesuma nerimās skaļi un sirsnīgi aplausi,” - pastāstīja mūzikas skolas vijoļklases pedagoģe Irina Pupiņa. Koncertā bija dzirdami gan solo numuri, gan dueti, trio un ansambļi.


Galveno smagumu iznesa limbažnieces Līva Tomiņa (publikai sevišķi patika viņas spēlētais Čardašs) un Ginta Zariņa, kā arī viņu skolotāja Anna Spalviņa. Tā kā Staiceles mūzikas un mākslas skola pastāv salīdzinoši nesen, audzēkņi vēl ir tikai radošā ceļa sākumā un var pamācīties no pieredzējušajiem domubiedriem.


Koncerta noslēgumā, apvienojoties Limbažu un Staiceles vijolniekiem, skanēja Emīla Dārziņa „Melanholiskais valsis”.

Šis bija kārtējais notikums mūzikas festivāla „Spožā nots” ciklā.


Pēc koncerta skolas pagrabstāva Sikspārņu velvēs atklāja pedagoga un tēlnieka Kārļa Īles izstādi.



Šeit redzami dažādi darbi - no bronzas, koka, ģipša un citiem materiāliem.

„Zināmā mērā šis ir pārskats tam, ko esmu paveicis pēdējo astoņpadsmit gadu laikā. Līdz šim atsevišķas manu darbu personālizstādes Staicelē nav rīkotas, tāpēc gribējās, lai kolēģi un citi interesenti redz, ko esmu sastrādājis,” - sacīja K. Īle.


Visvairāk šīs izstādes apmeklētāji apjūsmoja ģipša modeli - skursteņslauķi, pēc kura sadarbībā ar mākslinieku Ģirtu Burvi tapusi bronzas skulptūra „Mūrnieks un skursteņslauķis”, kas novietota Rīgā, Mūrnieku un Matīsa ielas zaļajā skvērā.

K. Īle pārsvarā veido lielformāta darbus, kas nav piemēroti pārvadāšanai un izvietošanai telpās. Daudzi viņu pazīst arī kā ledus un smilšu skulptūru autoru - dažādu, tai skaitā starptautisku, konkursu laureātu. Patlaban K. Īle kopā ar mākslinieku Ģ. Burvi un viņa dēlu Gaiti pēc uzvaras Liepājas himnai „Pilsētā, kurā piedzimst vējš” veltītā konkursā gatavo tematisku bronzas skulptūru.

Teksts – Ilva Birzkope, laikraksts „Auseklis”
Foto – Ārija Daugule, Staiceles MMS direktores vietniece
un Ieva Drone

K. Īles izstāde Staiceles Mūzikas un mākslas skolas pagrabstāva Sikspārņu velvēs būs aplūkojama līdz 16. aprīlim darba dienās plkst. 16 – 18.