Staicele - Reportāžas - Futbols 2009. gadā

18.12.2009.
2009. gada starti Staiceles VJFC puišiem

Pagājusi šī gada sezona manis trenētajiem futbolistiem Staiceles sporta skolā. Sacensības bijušas dažādas un dažādi mūsu sasniegumi: gan iepriecinoši, gan ne tik veiksmīgi.

Tradicionāli sezona iesākas ar čempionātu skolu futbolā rajonā, kas notika mācību gada sākumā - septembrī. Piedalījāmies visās četrās vecuma grupās un izcīnījām 3 pirmās vietas:

1) vidusskolas grupā (1990.-1992.g.dzimušie) - Mārtiņš Strokšs, Dāvis Mickēvičs, Dāvis Veipāns, Jānis Balsis, Kristaps Krūze, Juris Masļeņikovs, Jānis Sāns, Justs Gūtmanis, Edgars Tenisons, Verners Apiņš;

2) pamatskolas grupā (1995.g.-1996.g.dzimušie) - Toms Prokopovičs, Edijs Bušs, Kristers Talcis, Agris Tams, Valts Jaunzems, Leons Ustrisovs, Kārlis Broms un Emīls Sprincis;

3) pamatskolas grupā (1997.g.-1999.g.dzimušie), Mārtiņš Eglītis, Mareks Grāvītis, Jānis Taulavičus, Ronalds Līsmanis, Alvis Jaunzems, Adrians Mīņins, Krišs Pinkulis, Emīls Konrāds, Mareks Migliņš;

4) pamatskolas grupā (1993.g.-1994.g. dzimušie) ieguva 3 vietu.

Šogad 1995.g. dzimušie zēni pirmo reizi piedalījās futbola turnīrā Lietuvā, Visaginas pilsētā (iedzīvotāju daudzums kā Valmierā). Sacensībās startēja 6 komandas, 2 no Latvijas (FK Daugava un Staicele/Valka) un 4 no Lietuvas. Mūsu futbolisti ieguva 3. vietu aiz FK Daugava (1. vieta), kuriem piekāpāmies ar 0:1, un Visaginas komandas (2.vieta), ar kuru spēle beidzās bez vārtu guvuma 0:0.

28. septembrī piedalījāmies starptautiskajā turnīrā Valkas Rudens-2008, kur startēja 6 komandas - no Francijas, divas no Igaunijas, Valmieras, Ogres un Valka/Staicele. Sacensības izvētās neveiksmīgas, un līdz ar to arī 5.vieta turnīrā. Šīs komandas tikās arī 5. oktobrī Valmierā FK Valmiera starptautiskajā turnīrā Rudens kauss-2008. Sacensībās, labi startējot, izcīnīta 3.vieta aiz Francijas kluba A.S.ERNOLSHEIM no Bruches (1.vieta) un Tartu SK 10 PREMIUM (2.vieta). Komandā spēlēja Valts Jaunzems, Kristers Talcis, Edijs Bušs, Kārlis Broms, Toms Prokopovičs, Leons Ustrisovs, Agris Tams, Kristaps Kalnmačs un Emīls Sprincis.

Vidzemes reģiona sacensībās telpu futbolā Staiceles VJFC piedalījās ar četrām komandām. Vislabāk veicās 1991.g. un 1992.g. dzimušajiem puišiem, kuri 5 komandu konkurencē ieguva 2. vietu; komandā spēlēja Mārtiņš Taulavičus, Toms Smiļģis, Kalvis Kovisārs, Lotārs Ustrisovs, Verners Apiņš, Edgars Tenisons, Kristaps Taulavičus, Justs Gūtmanis, Artūrs Petrivs. 1992.g.-1993.g.dzimušie puiši 8 komandu konkurencē ieguva 3. vietu; komandā spēlēja Verners Apiņš, Edgars Tenisons, Ingus Talcis, Audris Bērziņš, Alvis Vītols, Mārtiņš Sāns, Mikus Meikulis, Elvis Arnavs. 1994.g.dzimušie puiši 7 komandu konkurencē ieguva 4. vietu, bet 1995.g. dzimušie - 5 vietu no 7 Vidzemes komandām.

Piedalījāmies arī Limbažu rajona ziemas čempionātā, kur no 19 komandām ieguvām 6. un 19. vietu.

Jaunākā Staiceles VJFC grupa februārī viesojās Ukrainā, kur piedalījāmies Jurija Drogobiča kausa izcīņā futbolā. Turnīrs notika Drogobičā, komandas bija no Ukrainas, Polijas un Latvijas (Staicele/Valka). No 16 komandām mūsu puiši izcīnīja 5. vietu; komandā startēja Valts Jaunzems, Kristers Talcis, Elvis Arnavs, Rinads Apiņš, Edijs Bušs, Kristaps Kalnmačs, Artūrs Eglītis, Sandris Možvillo.

Sezonas sākumā ar 1995.g. dzimušajiem piedalījāmies turnīros Valmierā, Valkā un Smiltenē, kuros startējam kopā ar Valkas puišiem. Valmierā bija pirmais turnīrs āra apstākļos, kur uz laukuma vēl bija sniegs, taču izdevās samērā labi un no 6 komandām izcīnījām 3. vietu. Valkas turnīrā nepaveicās, tāpēc arī rezultāts likumsakarīgs - pēdējā vieta. Smiltenes turnīrā puiši nedaudz uzlaboja sniegumu un no 6 komandām atkal ierindojās 3. vietā.

Vasaras periodā piedalījāmies 3 turnīros divās vecuma grupās 1995.g. un 1991.g.-1992.g. dzimušie puiši. Vidzemes novada un arī Latvijas jaunatnes čempionātā vājāk par savām spējām nostartēja 1995.g. dzimušie Staiceles VJFC puiši: Vidzemē 8 komandu konkurencē - 7.vieta, bet LJČ B grupas A apakšgrupā no 7 komandām – 5. vieta, kaut uzvarēti B grupas 3. vietas ieguvēji FK Alberts, FK Skonto, bet zaudēti punkti nosacīti vājākām komandām. Arī Adidas kausā Salacgrīvā pienācīgu pretestību spējām izrādīt tikai Liepājas Metalurgam un Jelgavas Violai. Šajā vecuma grupā Latvijas Reģionālo jaunatnes izlašu turnīrā Vidzemes komandas sastāvā startēja Valts Jaunzems un Edijs Bušs, bet 1992.g.-1994.g. dzimušie puiši Vidzemes čempionātā no 6 komandām ieguva 2. vietu.

Šogad ļoti labi Latvijas Jaunatnes čempionātā B grupā startēja 1991.g.1992.g.dzimušie puiši, kuri 7 komandu konkurencē izcīnīja 1.vietu. Turnīrā piedalījās futbola komandas no Priekuļiem, Bauskas, Jelgavas Viola, Brocēniem, Rīgas Imanta un Jelgavas sporta skola. Startējām kopā ar Ogres puišiem, kurus trenē treneris Pauls Rubīns. Mūsu sadarbība iesākās jau 2002. gadā, kad Dānijas turnīrā Dana Cup B grupā šī paša vecuma puiši arī ieguva 1 vietu. Labi noskaņojušies un ar pietiekami labu meistarību, puiši turnīru uzsāka ļoti labi, pirmajā sacensību aplī tikai viens neizšķirts - ar Brocēniem 0:0, turklāt vēl viesos un kļuvām par līderiem! Otrais aplis bija grūtāks, jo pirmajā spēlē Ogrē pret Jelgavas SS zaudējums 0:2 un pēdējā spēlē ar Bausku 3:3, kur 7 minūtes līdz spēles beigām vēl bijām vadībā ar 3:0, sarežģīja mūsu atrašanos pirmajā vietā, taču arī otrās vietas ieguvēji Jelgavas SS zaudēja punktus un kopvērtējumā – 1. vieta B grupā.


Šāds panākums pienācis atkal pēc pāris gadiem, jo Jaunatnes čempionātā neļauj labi nostartēt mazais labo spēlētāju skaits. Komandā spēlēja Mārtiņš Taulavičus, Toms Smiļģis, Kalvis Kovisārs, Lotārs Ustrisovs, Verners Apiņš, Edgars Tenisons, Kristaps Taulavičus, kurš piedalījās visās turnīra spēlēs, Artūrs Petrivs un Mārcis Vītols.


Latvijas Jaunatnes čempioni U-18 B grupā 2009. gadā – 1991. un 1992. g. dzimušie puiši:
1.rindā no kreisās – Arturs Petrivs, Verners Apiņš, Toms Smiļģis, Mārtiņš Taulavičus un Kristaps Taulavičus. 2. rindā no kreisās - treneris Pauls Rubīns, Lotārs Ustrisovs, Edgars Tenisons, Mārcis Vītols un treneris Imants Dalka. Bildē nav Kalvis Kovisārs.

Arī Vidzemes reģiona II līgas čempionātā šie puiši nostartēja savu spēju robežās, augstāku vietu turnīra tabulā neļāva ieņemt mazā pieredze un veiksme, kurai sporta spēlēs ir ļoti liela loma, to pierādīja arī Latvijas kausa izcīņa pret Upesciemu, kur no 1:3 uzmainot jaunos futbolistus panāca rezultātu 3:3 un pagarinājumā 4:4.

Visbeidzot labu kondīciju un strādātgribu parādīja Latvijas Jaunatnes izlases kandidāti Artūrs Petrivs un Verners Apiņš izlases koptreniņos Staicelē vasaras vidū. Lai viņiem labi veicas treniņos un jaunajā sezonā, kur gaidāmi atbildīgi starti Eiropas līmenī.

Lai ari pārējiem puišiem pieaugtu strādātgriba treniņos un veiksme turpmākajos futbola turnīros.

Treneris Imants DALKA