Staicele - Reportāžas - Uz Gulbeni

04.09.2009.
Staiceliešu ekskursija pa Gulbenes novadu

4. septembra rītā Staiceles centrā pie kultūras nama pulcējās bariņš konkursa „Par sakoptāko sētu Staiceles pašvaldībā un tās lauku teritorijā” laureātu, lai dotos pelnītajā vienas dienas ekskursijā pa Gulbenes novadu. Kā izrādījās, arī Alojas sakoptāko sētu īpašnieki apciemojuši Gulbenes novadu....


Savu iepazīšanos ar šo novadu Latvijas Ziemeļaustrumu daļā iesākām ar Kāzu muzeju, kas atrodas klusā meža ielokā netālu no ceļa Smiltene – Gulbene, Gulbenes novada Lizuma pagasta „Rubenēs”.


Muzeja plašajā teritorijā apskatāma dažāda kāzu atribūtika - saglabātas ne tikai senās ēkas, bet vienkopus savāktas arī daudzas senatnīgas lietas un darbarīki.


Īsā laikā unikālais muzejs iemantojis popularitāti, regulāri tiek svinēti pavasara un vasaras saulgrieži, dažādi ģimeņu godi, kāzu jubilejas. Mūs tur laipni uzņēma un cienāja ar „firmas” ēdienu – raibo zupu. Laika apstākļi gan nelutināja – stipri lija, bet tas neietekmēja ekskursijas dalībnieku ceļotprieku, tāpēc devāmies tālāk - uz Gulbeni.


Mūsu otrā pietura - Gulbenes pilsētas viens no skaistākajiem daiļdārziem - Aijas un Agra Miķelsonu dārzs, kurš 2003. gadā nominēts par Latvijas skaistāko jauno dārzu.


Savu ceļojumu turpinājām, dodoties uz Bānīša pieturu, lai tiktu līdz Stāmerienai. Šaursliežu dzelzceļš  Gulbene – Alūksnes ir atzīts par valsts nozīmes kultūras pieminekli. Šajā maršrutā pēc saraksta kursē trīs vilcienu pāri dienā.


Pārvadājumiem izmanto 20.gs. 60.-to un 80.-to gadu dīzeļlokomotīves un vagonus.


Stāmerienas ezera krastā majestātiski cēla mūs sagaidīja pareizticīgo baznīca. Baznīca celta 1902. gadā, jo tajā laikā daļa no pagasta iedzīvotājiem bija pareizticīgie, kā arī Stāmerienas muižas īpašnieks Johans Gotlībs Eduards fon Volfs bija precējies ar krievieti Sofiju Potjomkinu. Patreiz baznīca ir atjaunota tās agrākajā spožumā - tornī iebūvēti kalnu kristāli, kas saulē mirdz kā dimanti. Par visu, ko šeit redzējām un dzirdējām, bijām aizkustināti līdz sirds dziļumiem... Iznākot no baznīcas, secinājām, ka lietus pārgājis un spīd spoža saulīte.


Devāmies garām dīķim, pa ceļam sasveicinoties ar vietējo gulbju ģimeni, ...


... un nonācām Stāmerienas pilī, kura celta 19. gadsimta 20.-tajos gados, bet pārbūvēta pēc 1905. gada nemieriem.


Pils dārzā aug mīlestības ozoli, ...


... bet vestibilā varot ieraudzīt spoku...


Mājupceļā iegriezāmies Smiltenē – apskatījām centru un uzkāpām Lazdukalna skatu tornī, ...


... lai no 19 metru augstuma apskatītu pilsētu.

Šī diena bija jauka atpūta, un viss redzētais bagātināja mūs ar jaunām idejām.

Inese Timermane, konkursa vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja vietniece.
Dairas Mangulsones un Ineses Timermanes foto.