Staicele - Reportāžas - Pivālind svētki

18.07.2009.
Par Pivālind svētkiem un cilvēku entuziasmu

Pirms trim gadiem Staicelē pašā vasaras vidū tika radīti skaisti, daudzām aktivitātēm bagāti Pivālind jeb Svētā putna svētki, kuros Stārķu pils galmā (staiceliešu saimē) svinīgi tika uzņemti trīsgadīgie bērni, Lielā ielā svētku dalībnieki varēja vērot dažādu mākslinieku darbošanos, izstādes, seno amatu meistaru darbus, un svētku noslēgumā pie muzeja - koncerts un balle. Šogad kādu brīdi virmoja jautājums – būt vai nebūt svētkiem, taču 18. jūlijā viss notika. Pieticīgāk, bet skaisti un sirsnīgi, kā var būt vien tad, kad cilvēkos valda atsaucība, entuziasms un vēlme bērniem un sev radīt svētkus. Netrūka arī veiksmes, jo šajā dienā noslēdzās stepa dejotāju Top Tap Company vasaras nometne, ko vadīja staiceliešiem jau pazīstamais aktieris, stepa dejotājs Māris Pūris. Viņš šajā dienā iejutās gan stārķa Profesora lomā, gan kopā ar bērniem-dejotājiem rādīja aizraujošus priekšnesumus.


Šogad pie lībiešu muzeja Pivālind svētki sākās ar 12 trīsgadīgo staiceliešu uzņemšanu Stārķu pils galmā, ko apstiprināja vecākiem pasniegtā apliecība, bet bērniem – lielais rotaļu stārķis. Mazos gaviļniekus sagaidīja, pavadīja, lidot, staigāt un klabināt pa stārķu modei mācīja stārķis Profesors.


Viņš aicināja bērnus kopā ar vecākiem apskatīt ligzdu pilsētas centrā, kurā pirms daudziem gadiem patiešām dzīvojis kāds īpašs stārķis ar iesauku Profesors, pateicoties kuram Staicele tikusi pie sava simbola.


Ligzdā stāvēja jaunais stārķēns, ko svētku dalībnieki no sirds pasveicināja tikko apgūtajā stārķu valodā.


Nākamais kopīgā lidojuma mērķis – šūpoles nesen izveidotajā bērnu rotaļu laukumā, kur varēja atpūtināt mazās kājiņas un spārniņus.


Pēc tam, atgriežoties muzejā, jaukos, izturīgos un drošos jaunos staiceliešus gaidīja atspirdzinošs kokteilis ar zemenēm.


Saimnieka lomā šogad iejutās izpilddirektors Agris Rubenis, viņš vēlēja iemīļotajai tradīcijai ilgu mūžu, piebilstot, ka tās vērtība atklāsies pēc daudziem gadiem, kad jaunie galminieki būs kļuvuši pieauguši un pēc tāliem ceļiem pasaules plašumos, atgriezušies Staicelē, muzejā Stārķu pils grāmatā ieraudzīs savu vārdu, kas atsauks atmiņā dzimtajā pilsētā pavadītos gadus. Vecākiem un vecvecākiem – pateicība, ka uzņemas ar bērnu audzināšanu saistītās rūpes.


Lūk, šīs dienas gaviļnieki (dzimuši 2006. gadā) –


Kristīne CELMA,


Elizabete DREIMANE,


Roberta Rozenberga,


Kristīne Usačeva,


Ojārs Valters Nerips,


Diaņisija Levicka,


Dita Kalniņa,


Gunda Rozenberga,


Elīze Megija Lūkina,


Elizabete Miljone,

Diāna Šišlo un

Ruslans Andrejevs.


Pasākuma otrajā daļā atraktīvā koncertā uzstājās Top Tap Company nometnes dejotāji,


pedagogi – Iveta un Māris un ...


... staiceliešu vokālais ansamblis Dziesmu draugi.


Patīkams pārsteigums bija, ka pirmos apgūtos stepa deju soļus uz skatuves rādīja arī Staiceles bērni un jaunieši, savu grupu dēvējot par pasaulē pirmo un vienīgo lībiešu stepa deju grupu Kildzī sām (Skanīgais solis). Dina un Ritvars Čipoti un Sandija Eglīte pastāstīja, ka ritmiskos soļus mācījušies 8 dienas pa vienai stundai, tādējādi piepildot brīvo laiku vasarā ar interesantu un saturīgu nodarbošanos. Par stepa dejošanu interesi izrādījuši 10 – 12 staicelieši.


Koncerts noslēdzās ar sirsnīgiem savstarpējiem pateicības vārdiem.


Māris Pūris (attēlā kopā ar nometnes supermeiteni Esteri un superpuiku Danielu): „Sakām lielu paldies šai pilsētai par atsaucību – mēs ļoti daudz redzējām, dzirdējām, ļoti daudz kur pabijām, arī daudz strādājām un daudz laika veltījām Staiceles bērniem. Mūsu nometne bija domāta stepa dejotājiem no Rīgas, viņi te jūtās fantastiski un ļoti interesanti, jo mazajā burvīgajā latviešu pilsētā netālu no Igaunijas robežas dzīvo unikāli, vienreizēji un neatkārtojami cilvēki.”


Nometnes dalībnieki ar pašu pītiem ziedu un ozola vainagiem pateicās tiem cilvēkiem, kas 10 Staicelē pavadītās dienas padarīja neaizmirstamas – Dignai Čuikovai, Inesei Timermanei, Indrai Jaunzemei, Andrejam Krūmiņam, Lailai Līsmanei, Inai Čipotei, Inesei Strazdiņai, Jānim Treijam, Rutai Lidemanei un Ritai Asnei, Inai Skujai un Sandrai Āboltiņai, Jānim Bakmanim un Agrim Rubenim.


Pašvaldības izpilddirektors Agris Rubenis: „Par šiem svētkiem man jāsaka liels paldies Mārim, jo viņš bija tas cilvēks, kurš ar savu enerģiju un drosmi teica – Agri, mēs palīdzēsim, būs koncerts, būs viss, kopā izdarīsim. Paldies bērniem – dejotājiem, staiceliešiem, visiem, kuri ņēma dalību šajā pasākumā. Vislielākais prieks par to, ka kopīgi sarūpējām sev svētkus no nekā.”

Svētku galvenās organizatores, Tūrisma informācijas centra un muzeja meitenes - Inese, Indra un Anda saka lielu, lielu PALDIES visiem, kas palīdzēja un atbalstīja pasākuma organizēšanā un norisē – Ārijai un Jānim Bakmaņiem, Ārijai Daugulei, Ilgai Šmitei, Ainai un Agrim Rubeņiem, Dairai Mangulsonei, Ilgai Līsmanei, Edītei Kalniņai, Vēsmai Rīmanei, Daināram Konrādam, Udo Gustavsonam, Santai, Baibai, Annijai, Kristīnei, Randai un, protams, Mārim Pūrim, kas mūs sapurināja un mobilizēja, Ivetai un viņu stepa dejotājiem no Top Tap Company.

Šajā dienā svētku dalībniekiem Mākslinieku šķūnī bija iespēja skatīt Tautas lietišķās mākslas studijas Staicele dalībnieku darbus, kas tapuši ziemas un pavasara sezonā – dubultsegas, lakati, dvieļi, šalles, lupatu tepiķi un smilgu sedziņas. Par krāšņajiem darbiem priecājās ne tikai staicelieši, bet arī viesi – stepa deju nometnes bērnu vecāki.

„Tiem, kas lido, krīzes nav”, teica Māris Pūris. Vai viņam būtu taisnība? Vai spēsim savus bērnus iepriecināt arī nākošajā gadā? Viņi gaidīs... Un meitenes svētkiem izvēlēsies visskaistākās kleitas...

Ieva Drone