Staicele - Reportāžas - Staiceles vidusskola

12.05.2009.
Skolēni uzzina par NATO un tiekas ar zemessargiem

Šogad NATO (Ziemeļatlantijas līguma organizācija) svin savu 60. jubileju, Latvijas valsts dalībai šajā organizācijā – 5 gadu jubileja un Latvijas armijai – 90 gadi. Tādēļ 12. maijā Staiceles vidusskolā ciemojās Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) pārstāve Līga Bērziņa kopā ar Zemessardzes 27. kājnieku bataljona vīriem, lai skolēniem un skolotājiem pastāstītu vairāk par NATO, par Latvijas dalību šajā organizācijā, ieguvumiem un zaudējumiem.


Tikšanās sākās ar īsfilmas demonstrēšanu par Latvijas 5 gadu pieredzi NATO.


Turpinājumā Līga Bērziņa stāstīja par Ziemeļatlantijas līguma organizācijas izveidošanos, galvenajiem darbības principiem un šī brīža uzdevumiem.


Ar zemessargu darbību, uzdevumiem un štāba struktūru iepazīstināja Zemessardzes 27. kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas komandieris virsleitnants Pētersons. Lai kļūtu par zemessargu, jābūt Latvijas Republikas pilsonim, jāsasniedz 18 gadu vecums, jābūt labai veselībai, lai izturētu fizisko slodzi, nedrīkst būt sodāmība.


Virsseržants Aivars Balgalvis ļoti interesanti stāstīja par pieredzi miera misijā Afganistānā, kur pabijis nepilnus 5 mēnešus: „Afganistānā ir radikāli citi apstākļi - cilvēki izdzīvo kā var, notiek savstarpējie kari, kurus novērst var tikai miera uzturēšanās spēki, kuros piedalās arī Latvijas armija un zemessardze.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē 2 gadus atpakaļ tieši zemessargiem bija aptauja par piedalīšanos starptautiskā misijā Afganistānā. Uz 5 vietām brīvprātīgi pieteicās 150 zemessargi no visas Latvijas, 2 vietas bija profesionāliem karavīriem. Izejot atlasi, to 5 cilvēku skaitā nokļuvu arī es. Pēc trīs ar pusi mēnešus ilgas pirmsmisijas apmācības, 2008. gada janvārī uzsākām pildīt uzdevumu Afganistānā. Bijām izlūku vienība.”


Kaprālis Guntis Krasovskis miera misijā Kosovā pabijis divas reizes, pirmo reizi - 2005. gadā. Gan Aivars, gan Guntis stāstīja par vietējo iedzīvotāju dzīvesveidu, skolām, misijā veicamajiem uzdevumiem.


Tikšanās turpinājumā skolēniem tika uzdoti dažādi jautājumi. Pareizo atbilžu zinātāji saņēma noderīgas balvas.


Noslēgumā skolas pagalmā sarunas par ieročiem.

Ieva Drone

 

No www.lato.lv

Latvijas dalības NATO piektajai gadskārtai, kā arī NATO dibināšanas 60.jubilejai veltītā NATO informatīvā akcija, ko organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar NATO, Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem (NBS) un Ārlietu ministriju, kopš š.g. 30.marta ir apmeklējusi jau 40 skolas četros Latvijas reģionos – Latgalē, Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē - un 8.maijā uzsāk vizītes pēdējā, vēl neapmeklētajā Latvijas reģionā – Rīgas reģionā, viesojoties kopumā 10 skolās Ogres, Limbažu un Tukuma rajonos.