Staicele - Reportāžas - Daiļdārzniece Zenta Skrastiņa

07.04.2009.

Kā dārzs var palīdzēt pārvarēt ekonomisko krīzi

Staicelietēm, kas aktīvi darbojas radošo sieviešu klubā „Stazele”, daiļdārzniece Zenta Skrastiņa ir labi pazīstama, jo vairākkārt mērots ceļš uz Burtniekiem, lai iegādātu stādus un uzklausītu praktiskus padomus. Līdzko Inesei radās ideja par tikšanos, Zentas kundze tūlīt atsaucās un bija klāt, jo pavisam drīz lauku ļaudis sāks darboties dārzos un nebūs laika sēdēt un domāt.

Tikšanos Zenta Skrastiņa iesāka ar domu, ka mazpilsētu un lauku ļaudīm nav ko gausties par krīzi, jāiet tik dārzā un jāstrādā. Pati, būdama deputāte, viņa bija pievērsusi uzmanību informācijai, ka kādā pagastā trūcīgiem ļaudīm pabalstus nedod, ja viņi nekopj dārzu.

Tikšanās laikā uzklausījām padomus augsnes mēslošanā, augsnes skābuma novēršanā, kā kopt puķes kastēs un podos, kā cīnīties ar gliemežiem utt. Ar kurmjiem daiļdārzniece ieteica necīnīties, jo kurmji apēd maijvaboļu kāpurus. Ja kurmju nebūs, kāpuri dārzā nodarīs lielāku skādi.

Daiļdārzniece mudināja uzturā lietot vairāk garšaugus un pie mājas veidot interesantas garšaugu dobes, arī ārstniecības augu dobes, stāstīja par interesantām puķu dobēm, kā tajās sakārtot augus. Kā no pārpilnības raga bira padomi un dažādas idejas par aku, vārtu, ūdens toveru, komposta kaudžu, bērnu smilšu kastes noformēšanu u.c. – katru stūrīti mājās var padarīt skaistu. Bieži vien tas neprasa lielu naudu, bet darbu un izdomu gan.


Zentas kundze no sava dārza bija atvedusi skaistus un spēcīgus zalktenes, smiltsērkšķa un alkšņu zariņus, stāstīja, kā tos izmantot pušķos.

Tikšanās bija pozitīvas enerģijas pilna, tā noteikti mudinās uz radošiem darbiem dārzos. Vairākas staicelietes aicinās daiļdārznieci uz savām mājām, lai saņemtu labākos padomus dārza un apkārtnes veidošanā.

Ieva Drone