Staicele - Reportāžas - Putnu pašvaldību salidojums

19.07.2008.

Putnu pašvaldību 7. salidojums Preiļos

19.jūlijs, pats vasaras vidus, un Preiļu pilsēta aicina ciemos visas tās Latvijas pilsētas un pagastus, kuru ģerbonī ir putns. Arī Staiceles pilsētas delegācija posās tālajā ceļā jau agri no rīta - jāveic vairāk kā 300 km. Preiļu pilsētas 80 gadu jubilejas svinības ievadīja šis Putnu pilsētu salidojums.


Preiļos pie kultūras nama mūs sagaidīja Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs, kultūras nama pūtēju orķestris un Preiļu simbols - Krauklis. Preiļos bija „salidojušas” 11 putnu pašvaldības - diemžēl tikai no tuvākās apkārtnes: Dagda, Līvāni, Gulbene, Madona, Demene, Ērgļi, Lubāna, Ļaudona. Tālāko ceļu bijām mērojuši mēs un Smārde no Kurzemes. Staiceles pilsētu pārstāvēja Aina Berga, Lija Lapsiņa, Indra Ustrisova, Arita un Armands Lapsiņi.


Pēc visu delegāciju sagaidīšanas Preiļu novada domes priekšsēdētājs prezentēja Preiļus un pieņēma apsveikumus no ciemiņiem.


Pēc visu pašvaldību sveicieniem tā netīši Lubānas mērs Miķelis Gruzītis visus uzaicināja viesos apskatīt Lubānu un nobraukt ar laivām pa Aivieksti. Tas tika uzņemts ar lielām ovācijām, kā aicinājums nākošgad visiem tikties Lubānā Putnu pilsētu 8. salidojumā.


Iepazīstot pilsētu, redzējām skaisti atjaunoto Borhu muižas kapelu, tur svētku laikā, kā arī vēlāk notiks klasiskās un garīgās mūzikas koncerti. Preiļu kultūras namā skatījām Preiļu novada mākslinieku gleznas un rokdarbnieču veidotos brīnumjaukos darbus.

Preiļu pilsētas dažādu iestāžu rekonstrukcijā ieguldīti lieli Eiropas dažādu fondu līdzekļi. Kā vienu no šādiem objektiem apskatījām Preiļu valsts ģimnāziju, kurā mācās ap 500 skolēnu. Arī skolas labiekārtošanā izlietotas lielas Eiropas naudas - datorklasēs ļoti moderni datori, katram skolotājam klasē darbam ar skolēniem dators un interaktīvā tāfele. Absolventu vidū augsts līmenis valsts eksāmenos - šogad „A”, „B” un „C” līmeni eksāmenos ieguvuši 85,5% ģimnāzijas beidzēju.

Par ļoti interesantu un azartisku izvērtās leļļu parādes un mini karaļvalsts apmeklējums. Kas tas ir?


Šo miniatūro karaļvalsti, kas apskatei tika atklāta šī gada aprīlī, nepilna gada laikā izveidojusi māksliniece - akmeņkale Jeļena Mihailova. Apskatāmas divas dažādas karaļvalstis.


Šeit var pārģērbties par princesēm un prinčiem, galma dāmām un fotografēties.


Interesanta leļļu galerija - visas lelles māksliniece veidojusi pati. Vienas lelles izgatavošana aizņēmusi apmēram divas dienas.


Visi pabijām Raiņa muzejā „Jasmuižā”, apskatījām Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcu un cepli. Aicinot uz pusdienām, saimnieces apdziedāja pašvaldību delegācijas (attēlā).


Skaista ir patstāvīgā Latgales keramikas ekspozīcija.

Jau pievakarē, atgriežoties Preiļos, apskatījām pilsētas galveno bibliotēku, kura ir viena no modernākajām valstī, un piedalījāmies īstena latgalieša un preilēnieša, interesantas viesu mājas ”Pie Pliča” saimnieka Igora Pliča foto albuma „Acis redz, sirds deg” atvēršanas svētkos.


Igora Pliča dārzā.

Braucot dažādās ekskursijās un pieredzes braucienos, visu labo un skaisto iesaku apskatīt arī citiem. Arī šoreiz saku: „Brauciet uz Preiļu novadu! Tur ir ko redzēt!”

Lija Lapsiņa
Armanda Lapsiņa un Indras Ustrisovas foto