Staicele - Reportāžas - Staiceles audēji

10.03.2008.

Staiceles audēji atlasa darbus Latviešu tautas lietišķās mākslas izstādei

     TLM studijā „Staicele” audējiem karsts darba laiks. Vadītāja Velta Kīne pastāstīja, ka viņi ar saviem darbiem piedalīsies Vispārējo latviešu dziesmu un Deju svētku ietvaros rīkotajā Latviešu tautas lietišķās mākslas izstādē „ES VIDŪ” Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā no 5. jūlija līdz 31. jūlijam. Izstādi organizē Valsts aģentūra „Tautas mākslas centrs” sadarbībā ar Latvijas pilsētu un rajonu pašvaldībām. Darbus izstādei var pieteikt tautas lietišķās mākslas studiju vai pulciņu dalībnieki, mākslas skolu un profesionālo amata skolu audzēkņi, Latvijas Mākslas akadēmijas un citu valsts augstskolu studenti, Latvijas Amatniecības kameras un individuālo uzņēmumu meistari un ikviens interesents, kas individuāli darbojas tautas lietišķās mākslas nozarē, jo izstādes nosaukums aicina ikvienu no mums uzņemties atbildību par tautas lietišķās mākslas vērtību saglabāšanu, kopšanu un attīstīšanu. Izstādē tiks pārstāvēti visu tautas lietišķās mākslas žanru darinājumi.

     Darbu atlasi veiks V/A „Tautas mākslas centrs” izveidota žūrijas komisija, kas Staicelē ieradīsies 16. aprīlī. Līdz tam laikam studijas dalībniekiem darāmā daudz – jāpārdomā, kādus darbus varētu piedāvāt atbilstoši izstādes noteikumiem, katram darbam jāizveido pase. Veltas kundze ir nedaudz satraukusies, jo citas studijas izstādei gatavojušās jau veselu gadu, taču staicelieši, sakarā ar studijas vadītāju maiņu, izstādes nolikumu saņēmuši nesen.

     Izstāde tiks iekārtota gadskārtu svētku noskaņā. Pavasari simbolizēs Lieldienas un gaišas krāsas – linu izstrādājumi, mežģīnes un smalkie baltie rokdarbi, māla traukos krāsotas olas, jostās iekārtas šūpoles, salmu puzuri, segas ar pavasara krāsu gammu. Vasaru simbolizēs Jāņi ar krāsaina lina audumiem, tautas tērpiem un to sastāvdaļām, ar sulīgos krāsu toņos austiem brunčiem, segām. Tos papildinās koka darba rīki, karotes, alus kausi, pirts piederumi u.c. priekšmeti. Rudeni simbolizēs Mārtiņi ar kāzu laiku – grezniem tautas tērpiem un rotām, bagātīgi klātiem kāzu galdiem, rotātiem dvieļiem un gultas klājumiem pielocītām pūra lādēm, groziem un ķočiem ar rudens veltēm. Ziemu simbolizēs Ziemassvētki ar siltiem lakatiem, cimdiem, zeķēm, svečturiem, ādas izstrādājumiem.

Ko piedāvās staicelieši?

Stāsta Velta Kīne: „Irēnai ir dvieļi ar tamborētiem galiem, skaists lakats, grīdas celiņš rudens krāsās, Maldai ir dvielis ar mezglojumu, viņa prot labi mezglot. Vēl Maldai ir skaisti lakati, grīdas celiņi, sega saulrieta krāsās. Lienei būs zeķes. Daudz skaistu darbu ir E. Rudovičai – segas zaļos toņos, kas saskan ar viņas zaļo dzīvesveidu. Arturam ir sarkana sega un paklājs. Mums ir arī linu galdsegas, taču tās nav krāsainas, kā šoreiz prasīts. Izstādes nolikumā arī nav teikts, ka var būt grīdas celiņi, bet mēs piedāvāsim

Pašai studijas vadītājai noausta dubultsega rudenīgās krāsās ...



... un brīnišķīgs lakats pelēcīgos toņos.

„Pirmo reizi audu dubultsegu, sāku jau no pavasara – kamēr visu izsapņoju, tad krāsoju dziju, rēķināju, cik katras krāsas dziju vajadzēs, tad audu. Ja tu kaut ko radi, tev ir viss jāizdomā, ar visu dvēseli!” – saka Veltas kundze un aizrautīgi turpina par savu jauno ieceri – lakatu Jāņu ugunskura krāsās.

     Februārī studijā ciemojās krimuldieši, atzinīgi novērtēja staiceliešu veikumu, aicināja ciemos uz savu 30 gadu jubileju.

     9. martā pie Staiceles audējiem ciemojās Zaubes rokdarbu kopas „Trejdeviņi” dalībnieces. Viņas rādīja dažādus savus darbus un mācījās aust smilgas. Tā kā viesi vēlējās Staicelei iepazīt vairāk, saņēma uzaicinājumu atbraukt vasarā „Pivälind” svētkos. Lūk, viņu ieraksts studijas Viesu grāmatā: „Esam gandarītas par to, ko redzējām pie Staiceles audējām. Apbrīnoju austos darbus no dabas materiāliem. Daudzu gadu garumā loloju vēlēšanos – redzēt savām acīm, kā tas notiek aužamās stellēs. Lieliska tikšanās, pieredzes apmaiņa aušanas noslēpumos


Velta Kīne ar dabas materiālu sedziņām.

     7. un 8. jūnijā Staiceles audēji piedalīsies tautas lietišķās mākslas darinājumu izstādē – gadatirgū Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

     Veltas Kīne aicina studijā jaunus dalībniekus, jo pašlaik aktīvi strādā tikai trīs – Arturs, Malda un pati vadītāja. Pārējie aizņemti vairākos darbos vai slimo. Līdzīga situācijā arī citās studijās – kaut dalībnieku skaits lielāks, pastāvīgi auž pavisam nedaudzi. Atsauksimies, lai varam saglabāt brīnišķīgās tradīcijas.

Sagatavoja Ieva Drone