Staicele - Reportāžas - Viktorīna par Eiropas valodām

26.09.2007.

Mini viktorīna ,,Ko es zinu par valodām Eiropā ?”


EK informācijas punkta Europe Direct Staicelē vadītāja Rasma Taulavičus un bibliotēkas vadītāja Anita Strokša Eiropas valodu dienu ietvaros atklāja mini viktorīnu „Ko es zinu par valodām Eiropā?”. Jautājumus un balvas viktorīnai sagatavoja EK pārstāvniecība Latvijā.


Viktorīna guva atsaucību gan skolēnu, gan skolotāju vidū. Gaidīto 4 komandu vietā savas zināšanas rādīja 6 komandas no Staiceles vidusskolas - 8. klases komanda, divas komandas no 9. klases, 10. klases un 11.klases komandas, kā arī skolotāju komanda.


Žūrijā kopā ar bibliotēkas vadītāju Anitu un informatīvā izdevuma redaktori Ievu tika aicināts arī pārstāvis no skolēnu vidus – Mārcis.


Katra komanda izlozēja jautājumu, uz kuru vajadzēja atbildēt minūtes laikā. 10. klases komanda (attēlā) kopvērtējumā ieguva 2. vietu.


Jautājumi nebūt nebija viegli, 11. klases komandai vajadzēja zināt pat spāņu un franču valodu. Te palīdzēja Mārtiņa (attēlā) iegūtā pieredze, jo vasarā būts gan Spānijā, gan Francijā. Kopvērtējumā komanda ieguva godpilno 3. vietu.


Ja komandai jautājums šķita par grūtu, tad, meklējot atbildi, varēja izmantot papildiespējas – atbilžu variantus vai interneta palīdzību. 9. klases pirmā komanda to labprāt izmantoja.


9. klases otrā komanda visvairāk punktus ieguva par pareizu atbildi uz jautājumu – no kurienes cēlies vārds alfabēts? Izrādās – no pirmo divu grieķu alfabēta burtu (alfa un beta) nosaukuma.


8. klases komanda kopīgi meklēja atbildi uz jautājumu – ko nozīmē vārds „eskimo”?


Viktorīnas mērķis bija nevis pārbaudīt skolēnu zināšanas par Eiropas valodām, bet gan tās paplašināt, tādēļ ieguvēji bija visi pasākuma dalībnieki. Arī balvas ar Eiropas Savienības simboliku tika visiem – pildspalvas, blociņi, baloniņi, atstarotāji, magnēti u.c.


Nepārspēta palika skolotāju komanda, kas pārliecinoši ieguva 1. vietu, jo zināja atbildes uz visiem jautājumiem. Balvā – krūzes ar sveicienu „Labdien!” visās Eiropas valodās.


Skolotājiem ne mazāku prieku sagādāja grāmata „12 jautājumi par Eiropu”, ko dāvanā saņēma visi viktorīnas dalībnieki.

Sagatavoja Rasma Taulavičus, Ieva Drone,
foto – Inta Meistere