Staicele - Reportāžas - ES māja atver durvis

20.09.2007.

Staiceles Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi piedalās radošā dienā Rīgā ,,Eiropas Savienības māja atver durvis!”

Mēs - cilvēki esam tik dažādi un tik pat dažādi ir mūsu viedokļi un vērtības. Arī mūsu viedokļi par Eiropas Savienību un Latvijas līdzdalību tajā ir dažādi. Daļai no mums Eiropas Savienība (ES) ir atnesusi vairāk iespēju, daži jūtas drošībā, bet citu māc bailes par to - kāda būs mūsu nākotne Eiropas Savienībā.

Tieši tādēļ 20. septembrī Eiropas Savienības mājā Rīgā Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem rīkoja radošu atvērto durvju dienu kā bērniem, tā pieaugušajiem, lai pievērstu uzmanību ES mājai kā vietai, kur iespējams risināt dialogus par Eiropas Savienību gan oficiālās diskusijās, gan ar mākslas palīdzību.

Šajā dienā ES mājā bija liela rosība. Skolēni sabraukuši no visas Latvijas – no Jelgavas, Valmieras, Ventspils, Līvāniem, Rēzeknes. Arī septiņiem Staiceles Mūzikas un mākslas skolas vizuāli plastiskās mākslas klases audzēkņiem un pasniedzējam Kārlim Īlem ar Eiropas Komisijas Informācijas punkta Europe Direct Staicelē atbalstu bija iespēja piedalīties šajā radošā dienā.

Pie ES mājas ieejas staiceliešus sagaidīja Eiropas Komisijas pārstāve Jeļena Ābola, iepazīstinot ar dienas norises kārtību un dāvinot katram dalībniekam krekliņu ar pasākuma logotipu. Ikviens, kas vēlējās, varēja uzrakstīt savas pārdrošākās vēlmes, sapņus un jautājumus ES mājas institūcijām un nosūtīt tās ES mājas pastniekam.

Tālāk staicelieši devās uz ES mājas 3. stāvu, kur atrodas Eiropas Parlamenta informācijas birojs (EPIB), ar biroja telpām un darbu iepazīstināja Māris Graudiņš – EPIB vadītājs.

Pēc tam futūriskais plenērs – zīmēšana.


Bērniem – nākamajiem pieaugušajiem, ar zīmējumu palīdzību tika dota iespēja parādīt kāda varētu būt mūsu nākotne Eiropas Savienībā un kādu viņi ir to iecerējuši radīt. Zīmējumos redzējām, ka bērni nākotni grib veidot ar svaigu gaisu, tīru dabu, pārticību ikvienam, labu veselības aprūpi katram, sakoptām un jaunām celtnēm, un vēl un vēl.


Eiropas Savienības informācijas aģentūrā 2. stāvā citas iespējas – salikt lielo puzli ,,Eiropas karti” un noskatīties filmu par ES vēsturi, atbildot pareizi uz jautājumiem, …


…saņemt vērtīgas balviņas.

Pēc tam staicelieši devās uz ES mājas 6. stāvu, kur skatāma izstāde ar mākslas darbiem – jaunas mākslinieku idejas ES standartiem. Šeit bija iespēja arī katram pašam darboties Sociālo stencilu un grafitti darbnīcā, attēlojot eiropiešu dzīves standartus.


Tieši šinī darbnīcā Staiceles mākslas skolas audzēkņiem patika vislabāk un tika darināti trafareti, pēc tam paši darbiņi. Šo darbu izstāde kopā ar citu mākslinieku veikumu bija skatāma 5.stāvā.

Pasākuma nobeigumā Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca sveica vislabāko darbu autorus. Pēc apbalvošanas, protams, lielās tortes ar pasākuma logo ēšana visiem radošās dienas dalībniekiem.

Savos iespaidos par šo dienu dalās Staiceles Mūzikas un mākslas skolas pasniedzējs, tēlnieks Kārlis Īle: „Manuprāt viss pasākums kopā bija vesels mākslas darbs, jo pamata tēma arī man ļoti patika – mēs esam dažādi un šajā dažādībā kopīgi vienoti. Nevis mēģināt iztaisīt visus vienādus, bet ļaut izpausties katram pēc iespējas savādāk, izcelt katru individualitāti. Arī radošās darbnīcas bija veidotas tā, lai katrs varētu brīvi izpausties - bez šabloniem un ierobežojumiem. Ar mākslu bija saistītas divas darbnīcas. Zīmēšana - uz kāpņu telpā saspraustām lapām varēja zīmēt ar flomāsteriem, krītiņiem – ko nu kurš paspēja paņemt no lielā koferīša. Bija jāzīmē vīzija par ES nākotni. Man likās, ka visiem labi veicās. Darbi ļoti atšķirīgi – citam bija uzzīmēts mersedess, citam naudas koks, bet citi zīmēja mežus ar domu – ja viss būs kārtībā ar dabu, tad arī ar pārējo. Visumā bildītes bija gaišas un saulainas.

Otra darbnīca bija grafitti un stencila darbnīca, kad izgriež no papīra trafaretus un tad pūš attēlus virsū. Kā reizi visi bērni tieši ar to aizrāvās. Tīro grafitti, kad tieši pūš ar krāsu baloniņu uz kartona sienas, uzdrošinājās tikai pāris, jo tur vajag lielāku prasmi, drošu roku un drošu sirdi. Trafaretu griešana bija aizraujoša. Manuprāt, grafitti piemīt tāds protesta gars, grafiti vienmēr izpaudies kā protests, kā asa sociālā lieta. Tur vairs nebija tik gaišas krāsas kā nākotnē, jo grafiti vairāk attēlo attieksmi pret šodienu. Tur bija miroņgalvas, izkaptis, cirvji un vēl viss kaut kas. Bija gan arī mīļāki darbi – ar sēnītēm, puķītēm, saulītēm un zvaigznītēm.

Zīmēšanu es vēroju, man likās, ka tur nevajag iejaukties, jo pamatdoma bija – bērnu vīzija par nākotni.


Griezt trafaretus un stencilus pūst man likās aizraujoši, nespēju noturēties, kaut ko tomēr uztaisīju.

Pa starpu bija konkursi, kur, atbildot uz jautājumiem, varēja dabūt visādas balviņas, dzert tēju un ēst kūciņas. Vēl tur bija Mākslas Akadēmijas studentu izstāde par tēmu standarts – nestandarts ES. Tā bija interesanta izstāde, ar absolūti dullām idejām. Bija tāda sajūta, ka tajā dienā ES māja pilna ar visādām dullībām. Manuprāt, tā ir oficiāla iestāde, birokrātiska, politiska, kas mani kā mākslinieku mazliet biedē, bet tajā dienā tur gāja jautri.”

Rasma Taulavičus,
EK informācijas punkta EUROPE DIRECT vadītāja Staicelē,
autores foto