Staicele - Reportāžas - Tūrisms

30.05.2007.

Tūrisma speciālisti Staicelē

2007. gada 30. maijā Staiceles pilsētas bibliotēkā notika Vidzemes tūrisma asociācijas (VTA) mārketinga padomes sēde un valdes sēde. Sakarā ar to, ka jūlijā arī Staicelē tiks atvērts Tūrisma informācijas centrs (bijušās grāmatnīcas telpās), tūrisma speciālistei Guntai Dalkai bija interesanti piedalīties mārketinga padomes sēdē un iepazīties VTA darbu un citu pilsētu Tūrisma informācijas centru (TIC) vadītājiem.

Mārketinga padomes sēdē tika runāts par VTA dalību dažādos projektos. VTA gatavo informatīvu materiālu par tūrisma maršrutu „Vidzemes zelta pieturas”, tajā tiek iekļauta arī Staicele. Informatīvo materiālu izplatīs caur laikrakstu „Diena” (22. jūnijā 64000 eksemplāros), jo šim laikrakstam ir laba mērķauditorija. Ideja aizgūta no Rūjienas TIC vadītājas Gunas, kura izveidojusi sezonas avīzi par atpūtas iespējam ap Burtnieku ezeru. Vidzemes Tūrisma asociācija aktīvi sadarbojas ar pašmāju un ārvalstu žurnālistiem, organizējot vizītes, lai popularizētu Vidzemē pieejamo tūrisma produktu. Pašlaik tiek pievērsta lielāka uzmanība VTA mājas lapai www.vidzeme.com , te ir iespēja savus pasākumus reklamēt arī Staicelei, jo esam VTA biedri.

Sēdes noslēgumā Valmieras, Ogres, Rūjienas, Alūksnes, Madonas, Gulbenes, Smiltenes, Salacgrīvas un Limbažu tūrisma informācijas centru vadītāji stāstīja par jaunumiem un tuvākajiem pasākumiem savā pilsētā.


Attēlā: Par Staiceli stāsta pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Bakmanis


Attēlā: Dažādu pilsētu TIC vadītāji klausās Indras Jaunzemes stāstījumu Lībiešu muzejā „Pivälind”.

Pēc mārketinga padomes sēdes Gunta Dalka un Indra Jaunzeme iepazīstināja ieinteresētos ciemiņus ar Staiceles muzeju, Dienas aprūpes centru, Mūzikas un mākslas skolu, mākslas austuvi, Lielo ielu, Stārķu pili.


Attēlā: Stārķu pils apskate

Tā kā šoreiz mūsu piedāvājumu vērtēja tūrisma speciālisti, bija interesanti uzzināt viņu viedokli jautājumā – vai tūristiem te būtu interesanti?

Sanda: „ Iespaidi ļoti jauki. Man, kā tūrisma speciālistei, interesanti apskatīt, kā ir citur. Esmu no Smiltenes, tā ir daudz lielāka pilsēta, ļoti attīstīta. Ir grūti salīdzināt Staiceli ar Smilteni, bet man šķiet, ka šeit ļoti daudz tādu tūrisma objektu, ko vērts apskatīt. Bija prieks, ka tādā mazā vietiņā ir muzejs, aušanas darbnīca, ka visu var redzēt procesā, piemēram, kā strādā audēji. Mums tas ir trūkums, Smiltenē Tautas lietišķās mākslas studija reāli darbojas, esam mēģinājuši viņus iesaistīt tūrismā, bet viņiem nav telpu. Tā ir laba ideja, arī mēs varētu meklēt piemērotas telpas šādam piedāvājumam. Ir idejas, ko smelties un ko pārdomāt. Liela vai maza vieta, tam nav nozīmes, - ja ir kas ko rādīt, tad vajag parādīt. Mēs varam dalīties pieredzē un pārņemt viens no otra ko labu.”

Ingūna no Alūksnes: „Man liekas, jauki - tādā mazā pilsētiņā tik daudz visa kā skatāma. Nezinu, kā to pasniegt tūristiem, lai viņi te brauktu. Radās iespaids, ka pēdējo gadu laikā daudz tiek darīts pilsētas labā – atjaunots, izremontēts. Prieks, ka cilvēki domā par to, kā piesaistīt savai dzimtajai vietai vairāk cilvēku, lai viņi atgrieztos un veidotos kas jauks un skaists. Tā problēma ir gan jūsu, gan mūsu reģionā, ka daudzi izvēlas iet prom. Varbūt uzņēmēji jāpiesaista vairāk. Te tiešām ir ļoti jauki.”

Ilze no Valmieras: „Staicele ir ļoti jauka maza pilsētiņa. Gidiem, kas mūs vadāja, jau teicu, ka priecē mazie objektiņi. Ik pa brīdim ir kas maziņš, jauks un sakārtots. Citās vietās ir apmēram tikpat daudz, bet tas salikts vienā lielā mājā un tad iznāk bezpersoniski. Te mēs ieejam pie audējiem, darbnīcā ir divi audēji, kas tur strādā, kas reāli dara, viņi stāsta un rāda, nevis gids pasaka – te notiek aušana. Ja te ir tikai 1000 iedzīvotāju un tik daudz sakārtotas lietas, domāju, tas ir labi un tūristiem interesanti. Šai lietai piedod burvību pati Salaca. Klusums un miers, ir ko redzēt, ir ko darīt. Ja jums vēl izdotos ūdenstūristus piesaistīt, iekārtojot servisu, ka te var izkāpt, būtu vēl jaukāk.”

Sagatavoja Ieva Drone